TISK RECEPTU

Stránky

pátek 10. října 2014

Kysané zelí do sklenic ( celý postup )


Na přípravu budete potřebovat:

20 kg nakrouhaného zelí
350-400 g soli běžně se dává 20 g na 1 kg zelí)
220 - 250 g cibule nakrájené na kostičky
celý kmín cca sáček
koprové semínko ( nemusí být, ale nám to s ním moc chutná )





Postup přpravy receptu:

Připravíme si co největší nádobu, v níž budeme zelí šlapat či šťouchat.


Postupně vkládáme zelí, posypeme cibulí, průběžně solíme a přisypáváme kmín a koprové semínko.


Promícháme. Když jsme spotřebovali všechny suroviny můžeme šlapat či šťouchat pěstmi. Ale šlapáním to jde lépe. Šlapeme dokud zelí nepustí dostatečné množství tekutiny. I při šlapání občas promícháme.


A pak už jen plníme do vymytých sklenic. Ve sklenicích upěchujeme cca 5cm pod okraj a nad zelím by měla být šťáva. Uzavřeme víčky, ne úplně nadoraz a postavíme na plech do teplé místnosti. Zelí bude kvasit cca 5 - 6 týdnů, zprvu bude ze sklenic unikat šťáva. Během kvašení můžete sklenice otevřít a zelí stlačit, aby byla tekutina stále nad obsahem. Když přestane šťáva vytékat, víčka dotáhneme. Přemístíme do chladu a takto mi zelí vydrží celý rok až do další várky.

23 komentářů:

  1. Přidejte ještě 2 hrsti najemno nastrouhané mrkve a uvidíte, jakou bude mít zelí krásnou barvu...získá i na chuti. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Andrejko, prosím Tě, kde se dají sehnat tyto sklenice? Jaký je jejich obsah?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Obsah nevím, musím se doma podívat. Ale mám je od nás z hospody, kupovali v nich tuším utopence nebo nakládané hermelíny, to už si nevzpomínám.

      Vymazat
    2. Máme je doma, to jsou 4litrové sklenice.

      Vymazat
  3. My přidáváme ještě moučkový cukr a sklenice dotahujeme rovnou

    OdpovědětVymazat
  4. Cibule dáváme cca 15%, vše krájíme na kruhadle, víčka dotahujeme hned po naplnění.
    Doba kvašenípři pokojové teplotě cca 3 týdny. .-)

    OdpovědětVymazat
  5. Nenjsou dve vrchovaté lžíce soli na kilo(6.6gramů)moc?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky se mě zdá soli moc.

      Vymazat
    2. Dává se 1,5 kg soli na 100 kg zelí. (nejodidované)

      Vymazat
  6. My máme zelí v různých sklenicích 5 týden, již nekvasí, víčka jsou stále vydutá, ve sklenicích ubyla šťáva, zelí není potopené. Vydrží mi zelí v panelákovém sklepě nebo mám odvíčkovat,dolít vodu? Poraďte. Děkuji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zelí by mělo být samozřejmě potopené, jinak vám začne měnit barvu a nebude dobré. Jakmile ale sklenice otevřete, pokud už nekvasí, a dolijete slanou vodu, víčka už se vám nepřichytí. Do sklenic se musí plnit max tak 3 cm pod okraj, aby tolik té šťávy při kvašení nevyteklo. Kvašením se zelí zvedá a šťávu vytlačuje.

      Vymazat
  7. Naložené zelí mě změklo,kde je chyba?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je možné, že jste naložila ještě letní zelí, to pak změkne. Někteří prodejci Vám ho klidně prodají jako na kvašení, bohužel.

      Vymazat
  8. Mně taky změklo, když jsem naložila tzv. letní odrůdu zelí.

    OdpovědětVymazat
  9. I dáváme jen kmín a solí 20dkg na 1kg zelí a můžu ho použít do polévky omáčky či k masu

    OdpovědětVymazat
  10. Na 10 kg zelí 20dkg soli

    OdpovědětVymazat
  11. Také dávám 2 až 2,5 soli a cibule bobkový list pepř celý a špetka kmínu nto vše na 1 kg zelí

    OdpovědětVymazat
  12. DecimalDetective10127. října 2023 v 18:18

    Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

    OdpovědětVymazat
  13. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

    OdpovědětVymazat
  14. MidnightSavaşçı611. listopadu 2023 v 1:07

    Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

    OdpovědětVymazat
  15. CrystalCrafter751. listopadu 2023 v 8:50

    Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

    OdpovědětVymazat
  16. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

    OdpovědětVymazat
  17. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

    OdpovědětVymazat