středa 26. února 2014

Špikovaná zvěřina se šípkovou na pivu


Na přípravu budete potřebovat:

cca 700g zvěřiny vcelku ( Já jsem vytáhla nějaký špalík, spíš špičku, ani nevím, z čeho to bylo. Buď z mladého jelena nebo kančího selátka)
1 cibule
špek - pár klínků do masa na špikování a zbytek do výpeku ( cca 100g)
sterilované drobné cibulky
snítka čerstvého tymiánu
8 kuliček jalovce
2PL rajčatového protlaku
2PL šípkové zavařeniny
silný vývar nebo hovězí gelový bujón ( popř. demi glace)
200- 250ml černého piva ( používám Kozel)
2PL sádla
pepř
sůl

Postup :

Maso prošpikujeme několika klínky špeku, osolíme a opepříme. Zbytek špeku a cibuli nakrájíme na drobné kostičky. Rozpálíme sádlo a maso na něm ze všech stran dohněda opečeme. Přisypeme špek s cibulí, orestujeme a vše zalijeme pivem a vývarem. Vhodíme jalovec a tymián. Necháme trochu zredukovat, přimícháme rajčatový protlak. Dusíme doměkka. Kdo chce, může použít papiňák, ušetří si čas.
Když je maso měkké, vyjmeme, uchováme v teple a doděláme omáčku. Vmícháme šípkovou zavařeninu a přidáme cibulky. Prohřejeme a dochutíme. Pokud by se nám zdála omáčka příliš sladká, přilijeme trochu nálevu z cibulek nebo zakápneme octem balsamiko. Nakonec podle potřeby zahustíme utřeným máslem s moukou. 




Žádné komentáře:

Okomentovat